Sunday, November 11, 2007

Solidaritet

(av latinets solidum, hela summan, kapitalet) innebär för kollektiv att gemensamt ta ansvar för något, inbördes gemenskap, att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa.

Igår kväll hittade jag ett trevligt vattenhål i Odense by: Teatern Momentum. Vi var och såg "Solidaritet"; en historia om fem tonårstjejer med alla aktiviteter, problem, tankar, känslor som det innebär att vara en osäker tjej i den labila tillvaron. De flesta tjejer kan nog hitta någon av dessa karaktärer som motsvarar en del av hur deras högskole/gymnasietid var. Jag ska inte berätta om var och en av de men det är intressant hur det alltid kan födas fram en viss balans av alla dessa roller i grupper. Alla intar en roll och motsvarande Hardy Weinbergs princip blir det så en vikt i varje ände av tjejernas omklädningsrum, hos skolsyster, på toaletten, discot eller varthän den ständiga jakten på trygghet sker.

Idag hittade jag, Anna och Isabelle tryggheten i vårt kök med saffransscones, vinterblandning, värmeljus och lite julmusik. Så enkelt och så mycket mer konstruktivt, ibland är det skönt att man inte är 15 längre. Lite mer solidariskt helt enkelt.











Veckans låt: The Passenger - Iggy Pop (eller med Lars Bygdén; jag har underhållt kvällarna med den reseinspirerande serien Grattis Världen)

No comments: