Wednesday, November 7, 2007

Mennesker ligner stoffer der ændres efter temperaturen

Människor beter sig mycket märkligt ibland(ifall ni inte visste det). Detta har bl.a. illustrerats i olika försök såsom Milgramexperimentet och Stanford prison experimentet. Idag på min lægevidenskab i nazityskland kurs var det en gästföreläsare som pratade om tortyr; detta fantastiska sätt att få fram viktig information på. Det pratades om "den bästa tortyrbödeln" det vill säga den som kan gå till "arbetet" på morgonen och utföra det för att sedan gå hem på kvällen och leva ett helt vanligt liv med familjen. De har verkligen lyckats skapa ett tudelat sinne och anpassar sig efter temperaturen så att säga.

Igår hade vi danskkurs och då lärde jag mig en del om dansk politik. Jag kunde inget om dansk politik innan dess så det var mycket välkommet. Så om ni inte visste det innan:
I Danmark styr just nu Anders Fogh Rasmussen med Venstre som inte är som man kan tro vänster utan högerställt. Han har blivit mycket populär efter att ha stramat till invandringen genom 24-års regeln som innebär att en bofast i danmark inte kan gifta sig med en icke-EU medborgare som sen får flytta hit. Detta för att motverka tvångsgifte och för att få unga att utbilda sig innan giftermål samt begränsa invandringen.

Om en vecka är det val i Danmark. Det är Statsministern själv som har utlyst val (det sker som oftast på det viset här) efter att ha satt in skattestopp och antagligen känner att de kommer bli omvalda och därmed sitter säkra i fyra år till.

Den 7 maj 2007 bildades ett nytt part: Ny Alliance med Naser Khader, tidigare medlem i Radikale Venstre. Ny Alliance vill göra om 24-års regeln till 28-års regeln och har allmänt en stram syn på invandring. Jag har tänkt lite på fenomenet att klaga på de sina eller vad man ska kalla det. Alltså att man som invandrare "kan" klaga på invandrare eller som handikappad skämta om att vara handikappad osv(ni har väl hört Martin Kellermans sommarprat?). Har man själv upplevt det är det mer befogat att lägga in en åsikt som kan verka oerhört stötande om det skulle komma från en som inte har den erfarenheten. Inte så konstigt egentligen iofs.

Nej nu ska jag se på senaste boston tea party mmmm

No comments: